MENÜ

A biztonság alapvető emberi igényünk

Ha intelligens a zár, minimalizálható a kár…

 

A házban lakók épségéért, a vagyontárgyak és egyéb eszközök biztonságban tudásáért már a régmúlt időkben is figyelmet szenteltek az emberek. Kezdetben az értékesebb tárgyakat elásták, elrejtették, majd a technológia fejlődésével olyan szerkezetekkel rukkoltak elő, melyek megjelenésüket követően bizonyították hatékonyságukat, így villámgyorsan el is terjedtek. Ezek voltak a modern, okos zárak zárszerkezet-elődei.

A Szökés Pretoriából (Escape from Pretoria) című, megtörtént eseményeket feldolgozó film óta már senki sem vonhatja kétségbe a precízen kimunkált, keményfából készült kulcsok hatékonyságát – ha a szükség úgy kívánja, s mert a cél olykor szentesíti az eszközt elve alapján – , azonban: ha nem a menekülés, hanem a biztonság és óvintézkedés a fő célunk, már teljesen más fénytörésbe kerül a kérdés. Ha ködösítés nélkül szembe akarunk nézni a tényekkel, akkor be kell látnunk, hogy posztmodern életünk igencsak mozgalmassá formálódott, így nem csoda, ha a mindennapi élet szokványos nyomásai alatt már nem először esik meg velünk, hogy bizony: egyre sűrűbben hagyjuk el kisebb tárgyainkat (telefont, autókulcsot, ajtókulcsot stb.)  Mi több, egy friss kutatás arról is beszámol, hogy a pandémia okozta bezártsági időszaknak az egyik következménye a csökkent fizikai aktivitás mellett a kognitív visszaesés. Feledékenyebbek lettünk…

Érdemes ezért minél előbb beszerezni olyan okos eszközöket, amelyeket nehezebben tudunk elveszíteni. Ilyenek példaképpen az okos zárak is, mely otthoni biztonsági rendszereknek köszönhetően a Bluetooth technológia használatával biztosíthatjuk az intelligens és megbízható ajtózárolást.

kulcs nélküli, stílusos formatervezésű intelligens zárak segítségével megszabadulhatunk a hová is tettük a pótkulcsot? dilemmájától, valamint az: ami elveszhet, az el is fog veszni Murphy törvényére hajazó nyűgtől egyaránt.

 

A biztonság alapvető emberi igényünk

A legtöbbek által ismert Maslow-piramis az emberek biztonság iránti igényét az egyik legfontosabb helyen szerepelteti – a második szinten, rögtön a fiziológiai szükségleteket követően. Mindez nem meglepő, hiszen a tudományos kutatások és a hétköznapi tapasztalatok egyaránt megerősítik azt a megfigyelést, mely szerint mindez lényegbeli evolúciós elvárás az emberek részéről. A biztonságos és kényelmes otthon megléte, avagy hiánya befolyással van életünk minden aspektusára, így az önértékelésünkre, a mentális és fizikai egészségünkre, a fejlődési lehetőségeinkre, a jövőbeli kilátásainkra egyaránt. Noha ma már korántsem vagyunk olyan mérvű veszélyeknek kitéve, mint egykoron őseink, mégis a biztonság iránti igényünk az elmúlt évszázadok során csöppet sem veszített erejéből.

Hogyan válik a technika mérvadóvá, ha a biztonság kérdése kerül fókuszba?

A technikai innovációk nagyrészétől azt várjuk el, hogy oltalmat, védelmet biztosítsanak számunkra, így valójában nem újabb termékekkel, eszközökkel és tárgyakkal vesszük körül magunkat, bővítjük otthonunkat, hanem a biztonság ígéretével.

A posztmodern világ főszereplője, az ember, többé már nem a veszélyes ragadozók előli meneküléssel, vadászattal és gyűjtögetéssel tölti mindennapjait, hanem biztonsági törekvései főként arra összpontosulnak, hogy: kellőképpen tájékozódik vásárlásait megelőzően, mivel alapvető számára, hogy a lehető legbalesetmentesebbé formálja közvetlen környezetét, ezért szüntelenül munkálkodik fizikai és pszichikai jólétének javításán.

 

Technológiai innovációkkal a biztonságosabb otthonokért

 

Természetesen mindenkinek szíve jogában áll eldönteni azt (is), hogy milyen mértékben kívánja körülvenni magát technológiával, és mennyire érzi magát komfortosan egy ultraintelligens eszközökkel felvértezett ingatlanban. Tény, hogy irdatlan hosszú idő telt el fentebb is képbe hozott őseink fák tetején és barlangok mélyén menedéket kereső életvitelétől a távirányítóval kezelhető hőmérsékletbeállításokon és világítási szín kiválasztásán töprengő, kanapén ülő kortársainkig. De egyvalami kikoptathatatlanul ott mocorgott – s teszi azt ma is – az emberekben: a védelem, biztonság iránti elvárás. A rómaiak már kreatív módon megtették az első biztos lépéseket a központi fűtés irányába, a 15. századi Európában pedig az agyag és szalma mixtúrájával, valamint gerendákkal formálták erősebbé az otthonok szerkezetét. De a kreatív emberiség nem érte be ennyivel…

 

Okos otthon, okos zár 

A biztonságtudatosok körében egyre populárisabbá válnak a korszerű technika legfejlettebb eszközei közé méltán sorolható intelligens zárak. Az okos zárak tulajdonképpen nem mások, mint a hagyományos zárak kulcs nélküli változatai, melyek telepítést követően egy vezeték nélküli hálózathoz csatlakoztatva, kódfeltöltéssel funkcionálnak.

 

Miben mutatkoznak meg az okoszárak előnyei?

Noha sokakat megnyugtat a fizikai kulcs zsebben, táska mélyén való elhelyezése, mégis gyakran előfordul, hogy elveszítjük ezeket az otthonunkba való bejutást lehetővé tevő tárgyakat. Az okoszár egyik legkimagaslóbb biztonsági előnye éppen abban mutatkozik meg, hogy gyors és kényelmes bejutást biztosít. Lehetőség nyílik arra is, hogy a belépési kódot tetszés szerint, rendszeresen megváltoztassuk, így drámaian csökkenthetjük az illetéktelen behatolók esélyeit otthonainkba.

A reggeli rohanásban gyakran kapjuk magunkat azon, hogy út közben azon rágódunk: vajon bezártuk-e az ajtót, vagy csak készültünk minderre. Az okoszárak segítségével ebbéli aggodalmainknak is búcsút inthetünk, hiszen a vezeték nélküliségnek köszönhetően bárhonnan aktiválhatjuk, ellenőrizhetjük a zárakat. A hatótávolságon belüli automatikus feloldásnak köszönhetően pedig nem szükséges csomagokkal a kezünkben a zsebünkben keresgélni a megfelelő kulcsot, hiszen ez önmagától megtörténik, ha az ajtó közelében tartózkodunk.

Egyre többen kedvelik a hangvezérléssel működő intelligens zármodelleket is, melyek a kényelmes és egyszerű ajtó nyitást-zárást merőben más megvilágításba helyezik, mint ahogyan azt a konvencionális záraktól már megszokhattuk.

Mivel sokak számára a korszerű technológia általi biztonság mellett az esztétikai funkció is kardinális szerephez jut, ezért az intelligens zárak alkotói hangsúlyt fektetnek az ebbéli igények megvalósítására nemkülönben. A korszerű okoszárak dizájn kialakítása, stílusa és színe erőteljesen tükrözi az ultramodern kényelmet.

 

A Danalock intelligens zárak megszüntetik az okos megoldásokkal szembeni potenciális aggályainkat?

 

 

 

Az előbbiekben néhány szóban már ecseteltük az intelligens zárakra való átállás néhány előnyét, azonban nem hunyhatunk szemet a smart megoldások kapcsán elterjedt fenntartások fölött sem. A kérdés ezekkel a kételkedő attitűdök kapcsán az lenne, hogy: mik lehetnek a szóba jöhető főbb kiváltó okok?

A technikai előrehaladás érájában is temérdeken ragaszkodnak a mechanikai szerkezetek kínálta biztonsághoz, melyet sokkal kézzelfoghatóbbnak ítélnek, mint az intelligens funkciókat. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a techtársadalomban sokakban ott settenkedik a kiberbiztonság skrupulusa is, tudniillik a hacker, betörő stb. biztonsági kódokhoz való lehetséges hozzáférésétől való riadalom.

 

Vajon a dán kialakítású intelligens zártechnológiának sikerül(t)megtörnie a jeget… azaz kinyitnia az ajtót?

 

A Danalock ismérveiről dióhéjban

A Bluetooth-képes elegáns külcsínnel rendelkező, egyszerűen kezelhetőhosszú – a versenytermékekhez mérten sokkal hosszabb – akkumulátor-élettartamú Danalock okoszár minden típusú ajtóval – módosítás nélkül – kompatibilisnek bizonyul. Mindemellett pedig a Danalock rugalmas integrációt kínálva számos otthoni automatizálási platformot támogat (pl.: Bluetooth, Zigbee stb.)

A Danalock által kínált zárak időjárásállók, könnyen kezelhetők, hatótávolságon belüli automatikus feloldást kínálnak, okostelefonnal bárhonnan könnyen ellenőrizhetővé teszik az ajtókat (hogy azok be vannak-e zárva), korszerű kommunikációt biztosítanak a zár és az okostelefon között, egyszerűen beállíthatók, fejlett titkosítási algoritmussal rendelkeznek, támogatják a többfelhasználós lehetőséget (PIN-kóddal való hozzáféréssel). Ez utóbbi tulajdonságának köszönhetően akár a gyerekek, rokonok, korán érkező vendégek, takarítók számára egyaránt kinyithatjuk távolról is az ajtót, hogy bejuthassanak otthonunkba.

Amennyiben az Ön figyelmét is felkeltették az okoszárak, melyek otthona jobb biztonságát szolgálhatják: lépjen kapcsolatba cégünkkel, és tudjon meg többet ezekről az innovatív termékekről!